Imam Bayildi

08:00:00


Teško je prebrojati jela kojim je Turska zadužila svet. Osvajanjem u prošlosti, njihova kuhinja se integrisala u pojedine kuhinje, posebno u ove naše na Balkanu. U Srbiji se jedu i spremaju jela poreklom iz Turske, a mnoga su postala i sastavni deo nacionalne kuhinje. Spomenuću samo sarmu, i burek, i ćevape, i baklavu, i musaku, i...
Davno sam na Travel kanalu gledala takmičenje u spremanju Imam Bayildija, starog tradicionalnog turskog jela koje datira jos iz doba Otomanskog carstva. Takmičenje se odigravalo na Prinčevskim ostrvima, nedaleko od Istambula, gde nemate automobile, saobraćaj se odvija pomoću fijakera i konja, a stare velelepne vile vas istog momenta vrate nekoliko vekova unazad. Na tom takmičenju su se sjatile sve lokalne babe- kuvarice, majstorice svog zanata. Samo da znate sa kakvom umešnošću su one pravile ovo jelo. I sad kad se setim tih scena, voda mi krene na usta. Posle sam Imam Bayildi probala u nekoliko navrata na nekim od mojih putovanja po Turskoj. Naziv jela u prevodu znači- "Imam je pao u nesvest". Ima i prica o tom jelu, koja ima dve verzije...Navodno je neki imam oženio ćerku nekog trgovca maslinovim uljem. U miraz je dobio 12 boca najfinijeg maslinovog ulja. Žena mu je svaki dan spremala jelo od plavog patlidzana u maslinovom ulju. Trinaestog dana nije dobio ručak jer više nije bilo maslinovog ulja. Imam je pao u nesvest kad je čuo za to. Druga verzija je da je imamu žena spremala jelo, kojim se on hvalio na sva usta, a pao je u nesvest kad je čuo koliko koštaju namirnice i koliko maslinovog ulja ide u ovo jelo.
Bilo kako bilo, jelo je presavršeno. Nije ga lako spremiti, ali ništa nije teže za spremanje od sarmi ili punjenih paprika. Neki u ovo jelo ne stavljaju meso, može i tako, ja ga spremam na ovaj način i moji svi   "popadaju u nesvest" od oduševljenja.
Pa da krenemo, od namirnica nam treba-

 3-4 plava patlidzana, sad je sezona i odlični su
1 crni luk
4-5 češnjeva belog luka
peršun
4 paprike, šilje
500 gr. paradajiza
300 gr mlevenog junećeg mesa
biber, so, dosta maslinovog ulja (plavi patlidzan ga upija u velikim količinama)

Patlidzane operite, isecite vrhove i izdubite kašičicom unutešnjost. Dobro posolite i ostavite 30 min. da so izbaci gorčinu. Isperite vodom, osušite papirnim ubrusima i poredjajte u tepsiju.
Potom stavite u rernu, pospite maslinovim uljem, prekrite  folijom i stavite da se peče 20 minuta na 180 C.


Sa sredinom iz plavog patlidzana uradite isto kao i sa njima, posolite, ostavite da stoji 30 min., potom isperite vodom, iscedite dobro i sitno iseckajte. Jednu glavicu crnog luka sitno isecite i propržite na maslinovom ulju. Dodajte dva čena belog luka, sitno isečenu papriku, malo kasnije u smesu sipajte i sredinu plavog patlidzana. Kad je gotovo u to stavite mleveno meso i na kraju paradajiz. Posolite, pobiberite po ukusu i stavite seckani peršun. Dodajte beli luk, ja to stavljam po ukusu.


Taman dok završite sa pravljenjem fila, patlidzani će vam biti gotovi, oni u rerni treba samo da omekšaju.


Napunite patlidzane smesom. Stavite u rernu da se peče sat vremena na 200 C.




I na kraju izgleda ovako-

Mozete ga poslužiti sa krompir pireom ili sa kus-kusom. Uživajte u ukusu, sigurno ćete pasti u nesvest.








You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.