Kakav sat nosiš-toliko si moćan

00:03:00



Dragi muškarci, 
danas krećemo sa temom o jednom od najjačih Gadgeta moći-Ručnim satom.
Kada su satovi izmišljeni njihova funkcija je bila pokazivanje vremena.
Medjutim sada, on je statusni simbol.
Kažu da odelo ne čini čoveka, a ja mislim da mnogo govori o njemu. Isto je i sa satom koji muškarac nosi. On ostavlja veći utisak nego skupocene kožne cipele, smart phone, elegantna kravata, fini kožni novčanik... prosto rečeno - unapredjuje ili unazadjuje vaš izgled.
Birajući sat koji nosiš, okolini šalješ diskretne signale o sopstvenoj ličnosti i ekonomskom statusu.
Nema sumnje da ručni sat krije velike komunikacijske i stilske potencijale. Isto tako nema sumnje da je glavni razlog zbog koga muškarci kupuju skupe satove želja za izazivanjem divljenja, pa i zavisti kod drugih ljudi, ali i demonstracija moći.
Niko neće da prizna ali je nemoguće preći preko saznanja da je  Rolex povezan sa uspehom.
Većina uspešnih muškaraca obeleži svoj ulazak u elitu mašući nekim od Rolexovih modela.
Birajući sat koji nosite, bilo da je to superluksuzni  Audemars Piguet, Patek Philippe, Franck Muller, Panerai, Rolex, Vacheron Constantin,ili Breitling Omega, Tag Heuer, ili bilo koji drugi isijavate stilom, klasom ili moći.
Razne marke luksuznih satova specijaliziraju se za razne profile ličnosti. Neki brendovi usmereni su na dobrostojeće sportski orijentisane osobe, neki isključivo na biznismene, drugi se upotpunjuju sa dizajnerima nakita.

  ROLEX

Zanimljivo je navesti da se Rolex svrstava u red najboljih satova na svetu u klasi od 5000-6000€ pa naviše. 
Priča o nastanku ove kuće kreće od 1905. godine kada se Hans Vilsdorf zaljubljenik u ručne satove preselio iz Bavarije u London i sa svojim zetom Alfredom Dejvisom osnovao kompaniju "Wilsdorf & Davis", koja je proizvodila hronometre po pristupačnim cenama. Kasnije sklapaju ugovor sa švajcarskom kompanijom "Aegler" da za njih proizvode liniju satova. Taj sat 1910. godine dobija sertifikat da je hronometar, a 1914. godine dobija nagradu observatorije u Griniču. Nekoliko godina kasnije Vilsdorf i Dejvis menjaju ime kompaniji u "Rolex", čiji naziv potseća na zvuk koji sat pravi kad se navija, lako se izgovara, i kratko je pa može da se utisne na lice sata.
Svi oni koji iz ljubavi ili po službenoj dužnosti prate Rolex, znaju da oni ne propuštaju priliku da u odredjenom vremenskom roku podmlade neki od svojih modela satova. Izlazeći u susret ljubiteljima iz celog sveta prezentuju redizajnirane modele nekih od svojih najpopularnijih. Lično moje mišljenje je da jednom kad kupite Rolex, ni jedan drugi sat vam više neće biti sat. Prosto cete imati osećaj da to nije to. I zapamtite da u Rolexu oduvek svoje dobre stvari, nastoje da poboljšaju.

Slike sa cenama preuzete sa sajta -http://www.petitegeneve.com 

VACHERON CONSTANTIN
 
Vacheron Constantin je najstarija kuca satova koja je nastala još davne 1755. godine i nikada nije prestajala sa radom. Kuća se nalazi u srcu Ženeve i godišnje proizvede samo 20000 satova. Osnivač je jedan od najbrilijantnijih umova u svetu časovničarstva Žan Mark Vašeron. Postoji podatak da vlasnik najskupljeg sata medju političarima Silvio Berlusconi nosi jedan "Vacheron Constantin" čija vrednost iznosi tričavih 400000€.


PANERAI

Panerai je kompanija koja je 50 godina rada posvetila proizvodnji profesionalnih ronilačkih satova.
Abraham Luj Breže je u sat implementirao Turbijon mehanizam koji nije moguće inplementirati na ručni časovnik.
Model je Luminor 1950 Tourbillon GMT



BREITLING

Poznata marka za pilote i profesionalce i jedan od najpoznatijih brendova u svetu luksuznih satova.
Interesantan podatak je da su 2002. godine dve poznate  kompanije na slovo B sklopile ugovor o saradnji. Breitling i  Bentley. Iz ove saradnje nastala je linija satova Breitling for Bentley. Naime Bentley je prvi put rad na mernim instrumentima na kontrolnoj tabli poverio jednoj časovničarskoj kući.
Saradnja je nastavljena. O modelima, možemo u nekom od sledećih postova.



Iskazivanje statusa pomoću sata mora biti nenametljivo. Tada se postižu najbolji rezultati. Medjutim vlasnici skupocenih satova uživaju da drugi vide njihovo blago.
Da li ćete izazivati divljenje, poštovanje ili prezir okoline zavisi od vašeg ponašanja.

Koji sat vi nosite, i koji bi voleli da posedujete?



Illustration by -   Marija Šojic http://instagram.com/mapeiilustracije

You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.