Njegovo Visočanstvo-Biftek (beef steak)

00:45:00


"Vidite, za kuvanje je najvažnije radovanje. Za život je najvažnije ustati sa troseda, napustiti loše vesti i mračne filmove na televiziji, i skoknuti do kuhinje. Kuhinja je, sigurno, najkreativnije mesto u kući, za onoga ko je spreman da se igra. Tvrdim da ljudi koje ne mrzi da ponekad nešto umese, skuvaju, ispeku, čak i kada im ne dolaze gosti, imaju u sebi mnogo radosti, i da umeju, čudesno, da se opiru stvarnosti." - reče Mirjana Bobić Mojsilović.
Počnite da se pridržavate ovoga - i videćete da stvarno radi.
U ovom postu, pričaćemo o bifteku i kako ga pripremiti.
Biftek (beef steak) je najsočniji i najkvalitetniji deo goveđeg mesa. Najvažnija karika u lancu pripreme bifteka je poznavanje dobavljača, odnosno izvora mesa. Po boji i strukturi mesa odmah možete da procenite o kakvom se primerku radi, a višegodišnja tradicija kupovine na istom, proverenom mestu je karta na koju se igra prilikom nabavke. Dobar biftek ima sjajnu crvenu boju, a meso sadrži mnoge korisne sastojke: belančevine, masti, minerale, ekstraaktivne materije.
Stalno me pitaju, kako spremaš biftek, kako ti je tako meso meko, sočno i ukusno. Nema tu mnogo 
filozofije.

Druga stvar koja je veoma bitna je ta da se meso očisti od žilica i prelije uljem. 
Jedna od tajni ovakvog tretmana jeste i da se biftek premaže tankim slojem senfa čime se meso čuva od preteranog ulaska ulja. 
Ja biftek uvek namažem sa senfom. Meso posolim, pobiberim i dobro prelijem maslinovim uljem. Sve to lepo stavim u plastičnu kutiju pa u frižider. Biftek je ukusniji ako duže odleži, bar jedan dan. Ovako spremnjen može vam stajati u frižideru i po deset dana. Kod mene nikad ne opstane toliko, ali za dva do tri dana izdrži. 





Postoji jedan trik, vezan za mekoću pečenog bifteka. Ukoliko volite krvav i malo pečen, mekoca mesa je ista kao kad spojite palac i kažiprst ruke i pipnete dlan u korenu palca. Srednje pečeni biftek- mekoća je ista kao kad spojite palac i srednji prst i pipnete mekoću dlana u korenu palca, a dobro pečen biftek, isto možete uporediti mekoću ako spojite palac i mali prst. Izrazi za pečenost bifteka su rare, medium i well done. 
Biftek  možete spremati na razne načine, ja ga obično pečem na Zepter gril tavi, i serviram na rukoli, preliveno sa maslinovim uljem i parmezanom. Ponekad uz njega napravim mix zelene salate i serviram uz bareni pirinadž, krompir ili grilovano povrće. Možete ga služiti i u hladnom obliku kao karpaćo, u pitanju su vrlo tanki listići, slajsovi mesa posluženi najčešće samo uz maslinovo ulje, rukolu, parmezan ili pesto sos.


 
Ukoliko vam ostane ispečenog mesa ( što je kod mene nemoguća misija), možete napraviti predivnu salatu koja će vam zameniti kompletan obrok.
Dakle, za nju vam treba:
pečen biftek, može ohladjen
zelena salata
bareno jaje
paradajiz, ako imate čeri još bolje
tost, maslinovo ulje, senf, biber, so


Salatu dobro operite, biftek iseckajte na što je moguće tanje listiće


Napravite dresing od senfa, bibera, soli, i maslinovog ulja.


Prelijte ga preko zelene salate


U medjuvremenu prepecite 4 parčeta tosta i presecite ih dijagonalno, da dobijete trouglove.


Na tost stavite pripremljenu salatu i izrežite paradajiz.


Na salatu stavite meso, i ukrasite barenim jajetom. Prelite maslinovim uljem. 



Gotovo, veoma jednostavno a ukusno.

Dobro pripremljen biftek prepoznaje se kada nož kroz meso prolazi kao kroz puter. Uz biftek se preporučuju taninska puna crvena vina, sorte cabernet ili vranac, jer se tanini iz vina savršeno slažu sa  strukturom mesa bifteka. U raskošnom mesu bifteka uživa se intenzivno i lagano, dok se topi na nepcima. Mislite o tome kada sledeći put budete planirali šta da pripremate za obrok.

Probajte da spremite biftek i javite utiske.






You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.