Le Beaujolais Nouveau est arrive-The new Beaujolais has arrived

14:02:00



Ljubitelji vina širom sveta trećeg četvrtka u novembru dočekuju otvaranje mladog vina, napravljenog od groždja ubranog u leto i jesen te godine. Običaji nalažu da se ovo vino mora popiti do Božića, jer posle toga ovo vino se više ne može smatrati mladim.
Najveća manifestacija se održava u gradu Beaujeu, glavni grad regije Beaujolais. Festival započinje u ranim večernjim satima dan pre Beaujolais Nouveau, traje pet dana uz degustaciju vina, živu muziku i ples. Vatromet u ponoć obeležava izlazak novog vina, koje se pije do zore .
Francuzi su veoma ponosni na ovo vino, iako se kod somelijera baš nešto i ne uvažava. Svuda u svetu odavno postoji običaj da se u poznu jesen piju nova vina (vin de primeur). U Francuskoj se 1960. godine od strane Nacionalnog instituta za kontrolisano poreklo uvodi treći četvrtak u novembru kao dan puštanja božolea u promet. Božole vina se prave od crvene sorte groždja Game. Ovo vino ne spada u najbolja ali ni u najgora francuska vina, ali zanimljiv je podatak da svaki grozd od kog se pravi ovo vino mora biti ubran ručno. Beaujolais Nouveau je fenomen koji datira čak od 1951.god. kada su vinari ovlašćeno počeli prodavati vino i nisu morali čekati da prodje godina. Danas više od polovine prodatog Božolea pripada Beaujolais Nouveau. Najviše se proda u Japan, SAD i Nemačku.
Sveže voćna aroma ovog crvenog vina je rezultat brze fermentacije.


Sećam se jedne davne godine, kada sam u novembru bila u Nemačkoj, pila sam prvi put to mlado vino i bila sam oduševljena.
Ove godine je jedna ovakva manifestacija organizovana i u Novom Sadu. Nije se točio Božole, ali zato jeste Portugizer iz Mačkovog Podruma.



U Istri se pije malvazija, u Crnoj Gori vranac a u Vojvodini portugizer svatovac.
Koji je vaš izbor?

You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.