Čuvena Budina krempita na moj način

07:11:00



Postoje razne vrste krempita... Ali jedine prave i najbolje su one čuvene Budine iz "Kluba književnika" koje su već ušle u istoriju, kao što je to slučaj i sa mnogim dogodovštinama, ličnostima, razgovorima i idejama koje su obeležile ovaj čuveni restoran u Francuskoj 7 u Beogradu.
 
(Slika preuzeta sa Fb stranice "Kluba književnika)

Ovo kultno mesto je već nekih sedamdesetak godina deo kulturnog identiteta Beograda. 
Kroz njega su prodefilovali Ričard Barton, Hičkok, Sofija Loren, Liz Tejlor, Orson Vels, Žan Pol Sartr, Robert de Niro...
Ovde je u "Klubu pametnih reči", kako su drugačije nazivali "Klub književnika", inspiraciju nalazio i veliki broj naših najpoznatijih književnika.
Tu je svoj sto imao Danilo Kiš, Ivo Andrić, Momo Kapor... Mnogi poznati političari su dočekivali jutro za nekim od stolova a ponekad su očevici imali utisak da se ovde odlučuje o ratu i miru...
Priča se da su neki strani državnici slali privatni avion po krempite iz Francuske 7.
 Kad razmišljam koje su mi krempite bolje, da li ove ili one poznate sa Bleda...ne mogu da se odlučim. Recept ovih čuvenih Budinih imam već dugo i ne pravim ih tako često. Poprilično se namučim a one nestanu dok trepneš. Ove krempite zauzimaju posebno mesto na mojoj trpezi, uglavnom kada slavimo nešto ili kad ih se poželim kao ovaj put i nateram sebe da ih napravim.
Da vas upozorim odmah na početku, ako niste baš vični kuvanju, nemojte se mučiti, nije lako...Ukoliko vam je ovo izazov, tu sam, idemo korak po korak i uspećemo...

Šta nam treba sve za ovo savršenstvo-


1. pakovanje lisnatog testa
7. žumanaca
500. ml. mleka
300. gr. šećera
30. grc želatina
5 vanil šećera
750 ml. slatke pavlake ( mlečne)
malo prah šećera

Počinjemo----
 Testo razvaljati tanko, što više možete, izbosti viljuškom i peći na naopačke okrenutoj tepsiji od pećnice, na 170 C dok ne porumeni.


To uradite 2x.
Sad pravimo fil.
U posudu sipamo 500 ml. mleka, stavimo na vatru i kad provri u to sipamo predhodno umućena žumanca sa 300. gr. šećera, predhodno tri kesice želatina potopite u 5 kašika vode i ostavite na stranu da se stegne. Dok mutite žumanca, vodite računa da čim počnu da se stežu, uklonite sa vatre i u to sipate želatin. Želatin ste predhodno istopili na vatri i ubacili u fil. Dodajte 5 kesica vanil šećera, ja sam u mleko usula par kapi vanil ekstrata. Vi ne morate, nije se ništa promenilo.



Ostavite fil da se ohladi, skroz, povremeno promešajte da se ne stegne. Kad je ohladjen, posebno umutite slatku pavlaku i sjedinite je sa žutim filom.


U medjuvremenu izrežite testo u odgovarajuću tepsiju u kojoj će vam biti krempita.Ja imam neku staru, koja mi tačno odgovara za ovu meru i ne menjam je.


Naspite fil na koru i drugu koru odozgo na fil.



Uvite tepsiju u providnu foliju i u frižider na hladjenje, poželjno bi bilo celu noć.
Uživajte u ovom jedinstvenom ukusu. Kada ga osetite shvatićete koliko je vredelo da se pomučite.




Kako vi pravite krempite i gde ste probali najbolje ?
















You Might Also Like

2 comments

  1. Hvala vam na receptu. A ako može odgovor sta se radi sa belancima, zar se oni ne stavljaju?Mira

    OdgovoriIzbriši
  2. Draga Miro, belanca se ne upotrebljavaju u ovoj varijanti, možete ih staviti u teglu i u frižider pa naredni dan napraviti npr. Macaronse ili orasnice.. Pokušajte da napravite krempitu ovako, verujte mi da više nikada nećete praviti krempitu na drugi način. Javite utiske ❤️

    OdgovoriIzbriši

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.