,

Preporuka za čitanje 📚📚📚Četrdeset pravila ljubavi -Elif Shafak ( Ljubav )

00:07:00




Idemo danas sa još jednom preporukom za čitanje. 

Odavno sam htela pročitati ovu knjigu a nisam je mogla pronaći kod nas u knjižarama. Pod tim naslovom je svakako nikad ne bih ni pronašla. Sasvim slučajno sam nabasala na nju kupujući u Delfi knjižari neku sasvim drugu knjigu. Kod nas je ona izdata pod naslovom "Ljubav" -Elif Shafak.


Pravilo broj 40: „Život bez ljubavi bez važnosti je. Ne pitaj se kakvu bi vrstu ljubavi trebao tražiti, duhovnu ili materijalnu, božansku ili svjetovnu, istočnjačku ili zapadnjačku…podjele vode samo do dodatnih podjela. Ljubav nema oznaka, nema odrednica. Ona je to što jest, čista i jednostavna. Ljubav je voda života. A onaj tko ljubi duša je vatre! Svemir se okreće drugačije kada vatra voli vodu.“


Ovaj roman poznate turske spisateljice je u stvari jedna božanstvena priča o ljubavi i duhovnoj čežnji. Ovo je jedna od onih knjiga mudrosti koja se prožima kroz svaku stranicu. Pravila ljubavi su ona opštepoznata i stalno ponavljana, fino utkana u priču o običnim ljudima, koja se ogledaju kroz potragu za dubokom i istinskom ljubavlju i spoznaji samog sebe.
Roman je inspirisan životnom pričom velikog islamskog pesnika Rumija i njegovim prijateljstvom sa dervišem Šemsom iz Tabriza. U knjizi se razmatraju dve uporedne priče, jedna savremena i druga smeštena u trinaesti vek. Obe prenose Rumijevu bezvremensku poruku ljubavi.


A šta nam o ovoj knjizi kaže Alis Marić  sa portala www.citajknjigu.com pročitajte u daljem tekstu:


 "Američka domaćica, supruga i majka troje djece Ella Rubinstein bliži se četrdesetoj: njen život je miran, sređen i odvija se u materijalnom blagostanju bijele židovske obitelji koja živi u provinciji, no ispod ispolirane površine zjapi teška praznina koje Ella, zapravo, nije ni svjesna. Pokuša započeti karijeru urednice u izdavaštvu i na čitanje dobiva rukopis romana nepoznatog autora A. Z. Zahara “Slatko svetogrđe” a istovremeno upoznaje modernog sufija Aziza iz Amsterdama. Počinje se s njim dopisivati te je obuzme i oduševljenje i strast zbog pronalaska osobe koja je kao njeno ogledalo…..

Turska književnica Elif Shafak je u vremenu općeg raslojavanja  i odmjeravanjima u različitim svjetovima prepoznala univerzalno i isto. Ona islamsku orijentalnu filozofiju tumači i upliće u svoj tekst prepoznajući u njoj principe primjenjive na život današnjeg čovjeka, svejedno gdje on živi i u kojem vremenu živi. 

Knjiga ” 40 pravila ljubavi” puna je životnih mudrosti i razmišljanja. Skoro pa na svakoj strani neki je citat koji bismo htjeli zapisati, proučiti i zapamtiti. 

Središnja tema romana je prijateljstvo, specifičan odnos dvoje ljudi koji omogućuje svakome od njih  duhovni razvoj ogledajući se u onom drugom. Taj duhovni razvoj je nekad bolan, zahtijeva grubo potiranje svoga ega, odricanje, poniznost. Takva ljubav popunjava prazninu pred kojom su nemoćni i društveni uspjeh i konzumiranje ali i posjedovanje. Roman se lako čita. Poglavlja su kratka, obično naslovljena imenom lika iz kojeg se govori.

 

Evo nekih meni najdražih od 40 pravila (citati ) : 

1.Potragu za Istinom vodi srce a ne um. Koristite vaše srce kao vodič, a ne glavu na vašim ramenima, budite jedan od onih koji poznaju svog demona, a ne onaj koji ga ubija.

2.Najviše konflikata i napetosti nastaje zbog jezika. Ne pridajte mnogo važnosti riječima. U zemlji ljubavi nema mjesta za govor. Ljubav je nijema.

3. Mi ne možemo naći Istinu samo slušajući jeku svog vlastitog glasa. Možemo pronaći sebe jedino u nečijem ogledalu.

4. Babica zna da je rođenje bolno, beba žuri na svijet. Morate biti spremni na bol i teškoće ako želite ponovo roditi.

5. Ljubav je putovanje. Htjeli to ili ne, svi putnici se mijenjaju. Nitko se ne možekretati prema ljubavi a ostati isti.

6. Umjesto da se opirete promjenama, predajte se. Dozvolite da život bude uz vas, a ne protiv vas. Ako mislite: „Moj život će biti pun uspona i padova“, ne brinite. Kako znate da padovi nisu bolji od uspona?

7. Prava prljavština ne nalazi se izvana, već unutra, u našim srcima. Sve fleke možemo oprati vodom. Jedine koje ne možemo ukloniti su zloba i loše namjere koje prijanjaju za naše srce.

i još mnogo dobrih razmišljanja. Zato čitajte ovu knjigu!

Elif Shafak je jedna od najčitanijih turskih autorica a rođena je u Strasbourgu u Francuskoj 1971., otac je bio filozof a majka je kasnije radila kao diplomatkinja. Kada je imala godinu dana roditelji su se razveli i Elif je odrasla s majkom što joj je, kako sama kaže, omogućilo slobodu u pisanju i izražavanju jer nije odrasla u patrijarhalnoj obitelji. Shafak je majčino ime a znači Zora pa je to i Elifin književni pseudonim. Odrasla je u Madridu i Ammanu, vratila se u Tursku a kasnije je živjela u Bostonu, Michigenu, Arizoni, Istanbulu i Londonu. Kaže kako ne putuje od grada do grada ili od države do države nego – od jezika do jezika. Prodala je 750 000 primjeraka i time je postala najprodavanijom knjigom Turske.

Njene su knjige prevedene na više od dvadeset jezika. Napisala je trinaest knjiga od čega devet romana. Piše na turskom i na engleskom. 

Elif Shafak predaje na Ýstanbul Bilgi University i Istanbul Bahcesehir University te na University of Michigen i University of Arizona. Piše za mnogobrojne dnevne novine i mjesečnike širom svijeta uključujući: The Guardian, Le Monde, Berliner Zeitung, Dutch Handelsbladt, The New York Times, Wall Street Journal, The Washington Post i Time Magazine…"






Knjigu kod nas možete kupiti u svim Delfi knjižarama http://www.delfi.rs/knjige/10918_ljubav_knjiga_delfi_knjizare.html

Da li ste pročitali ovu knjigu, ako jeste, kakvi su vam utisci ?


You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.