Firenca- lepo putovanje u renesansu

00:12:00


"Neko je vec sve davno smislio, kad ti se nesto lepo desi otputuj da to proslaviš, ako si u bedaku, spakuj se da zaboraviš, a čim ti se dugo ništa uzbudljivo ne dogadja, pozuri da to na putu ispraviš."

Ostala sam vam dužna priču o Firenci. Kada dodje ovo vreme izmedju jeseni i zime ( ne znam kako se taj period zove), svim silama privlačim sunce sećajući se leta. To je znak da je vreme da se krene u neka nova putešestvija ali mogu da posluže i stara makar u mislima. 

Na šta prvo pomislite kada kažete Firenca?

Ja na Mikelandjela. 

Danas svako iole obrazovan na ovom svetu zna ko je bio Mikelandjelo, zar ne? Čuli ste za njegovog Davida. Za ovaj kip, postavljen na  Piazza della Signoria1504. godine Mikelandjeo je dobio 400 škuda od tadašnjeg gonfalonijera Pjera Soderinija, koji ga je uočivši njegov talenat, pozvao da oslika jedan zid gracke većnice na kom je već uveliko radio Lenardo da Vinči. Baš tu, na tom mestu počinje otvoreno rivalstvo dva najveća umetnika koje je visoka renesansa iznedrila. Što se tiče stvaralačkog opusa ova dva umetnika, on je impozantan, ogroman, zadivljujući i nabrajati delo po delo bilo bi veoma zamarajuće i preobimno, nećete ništa zapamtiti a i nije tema za post. 

Tema je odakle krenuti u obilazak Firence. 

Firencu možete obići pešice. Ja svoje hodočašće počinjem od Piazzalle Michelangelo-Mikelandjelovog brda, vidikovca...sa kojeg se pruža fantastičan pogled na celu Firencu. Shvatiš da savršena mesta postoje..tamo gde dah zastaje na pogled. Sa ovog mesta od pogleda na Firencu, zastaje dah

U daljini kao na dlanu vidite ceo grad sa obližnjim toskanskim brežuljcima, mostovima na reci Arno ali slikom uglavnom dominira firentinska katedrala Santa Maria del Fiore ili Duomo kako je skraćeno zovu.Do Mikelandjelovog vidikovca nije komplikovano doći, ja bih ovu lokaciju neizostavno upisala na must see spisak. Firenca se ne može opisati u jednom dahu, kroz jednu prizmu. Ona se mora doživeti, okusiti, omirisati, dotaći vrhovima prstiju ne bi li je razumeli, zavoleli i nadasve je se nauživali.



Obavezno obidjite galeriju Uffizi, u kojoj se nalazi renesansna kolekcija koja se svrstava u najstarije i najpoznatije na svetu. Ako na vreme ne rezervišete kartu za obilazak, desiće vam se da čekate nekoliko sati da je obidjete. Nisam to uradila na vreme  pa sam ostala željna pogleda uživo na Botticellijevu Veneru. Obećala sam sebi da ću sledeći put kada budem išla u Firencu ispuniti sebi tu želju. Koliko god iz knjiga znali celu pricu o Mikelandjelu, Makijaveliju,renesansi...  nista vas ne može pripremiti  za osećaj kada se stupi na Piazza della Signoria. Snaga tog prostora bez obzira na hiljade turista oko vas momentalno odvlači u vreme pre 400 godina... Na Piazzi della Signoria je sada kopija Mikelandjelovog Davida, Neptunova fontana, i nekoliko kipova koji pripadaju galeriji Uffizi. Originalni kip David je u galeriji Accademia. 





Šetajući ulicama Firence, put vas vodi ka Piazza del Duomo na kome je firentinska katedrala treća po veličini u svetu. Nju ne možete da zaobidjete. 



Kada vam je vodič-domaćin neko ko trideset i kusur godina živi u Firenci, onda očekujte da vas neće fascinirati gradjevinama i mestima koja treba turistički posetiti, radije bi vas vodio na mesta gde je dobra hrana, ili gde ima da se kupe odlične brendirane cipele. Nisam ni ja imuna na takva mesta, naprotiv. Na primer u Gilliju morate popiti kafu i pojesti tiramisu..









 Ponte Vecchio -Dok stojim na mostu, čini mi se da sam iznad sveta. Firenca te svakom svojom gradjevinom u momentu odvuče u prošlost. Radujem se tome. Zaslužila sam da upadnem u taj vremenski vir.





Malo mi je da u jednom postu prenesem sve utiske o ovom gradu. Firenca nudi toliko mnogo bogatog sadržaja, a vremena nikad nećete imati dovoljno, osim ako se ne preselite u nju i promenite svoj način života iz korena. To, moram priznati, ne bi bilo tako loše?
Želim vam lep put u renesansu...
 Jeste li posetili Firencu i kakav utisak je ostavila na vas?








You Might Also Like

0 comments

SUBSCRIBE NEWSLETTER

Get an email of every new post! We'll never share your address.